MNE | RUS | ENG

Lugovi bb, PSP, 85310 Budva
Tel./fax: +382 33 459 511
Mon.: +382 67 372 211
Skype: suncicaf
E-mail: crnagoraturs@t-com.me

Glavnaya > Crna Gora > Bar 

Bar

Hoteli:

Holel Princess (od 38.00 eur)

Bar je drevni grad. Prema svjedocenju arheoloskih iskopina Bar je bio naseljen jos u doba eneolita ( pocetak bronzanog doba). Rimljani su mu dali ime Antibarium, a sloveni su ga u VI vijelu prozvali Bar.

Stari Bar je najveci stari grad od svih koji su se u Crnoj Gori sacuvali. Udaljen je 4 km od savremenog Bara. Stari Bar se nalazi na velikoj i prostranoj stijeni, sa tri strane je zasticen brdima a sa zapadne strane utvrdjenjem – gradskom zidinom. Sa zidina Starog grada se pruza pogled na luku Bar, novi grad i planinske massive Rumije. U Starom gradu su se sacuvali ostaci 240 gradjevina i uske ulice nepravilnog oblika, dok se mnogi spomenici danas mogu vidjeti samo u obliku razvalina.

Savremeni Bar je takodje bogat znamenitostima svoje vrste. To je prije svega luka Bar, sa stajalistem za jahte, dvorac koji je 1885. godine sagradio crnogorsko vladar Nikola I Petrovic Njegos, zatim crkva Sv. Nikole, spomenik oslobodiocima Bara od osmanske vlasti, crkva Sv. Petke u mjestu Susanj i mnogi drugi.