MNE | RUS | ENG

Lugovi bb, PSP, 85310 Budva
Tel./fax: +382 33 459 511
Mon.: +382 67 372 211
Skype: suncicaf
E-mail: crnagoraturs@t-com.me

Glavnaya > Crna Gora > Kotor 

Kotor

Hoteli:

Hotel Forza Mare (od 215.00 eur)

Apartmani:

Villa Panonija (od 67.00 eur)

Kotor Naziv Kotor potice od starogrckog decatera sto u prevodu znaci “izvor”. Jedan od najljepsih gradova na crnogorskom primorju ima bogatu istoriju. Kotor je bio u sastavu Vizantijske imperije, bio je dio Srpske drzave, Venecijanske republike, pa cak i Austrije. Grad je najveci procvat dozivio u XII vijeku za vrijeme vladavine Nemanjica, a najvece tragove u razvoju grada su ostavili vizantijci. Kotor je bio vazan politicki i kulturni centar Jadrana. Stari grad Kotor je opkruzen zidinama koje se protezu 4.5km, visoke su 20m. Zidine Starog grada su se gradile od IX do XVIII vijeka. Stari Kotor je kao muzej na otvorenom i nalazi se pod zastitom UNESKO-a.

Ovdje se na impresivan nacin preplicu gotika i baroko, romanticna epoha, uske ulice, prostrani trgovi, mnogobrojni dvorci. Karakteristicno je obilje uskih ulica i istovremeno prisustvo katolickih hramova i pravoslavnih crkava. Na glavnom trgu se nalazi Katedrala Sv. Trifuna, koji se smatra zastitnikom grada i moreplovaca.

Mjestani i sada zive u starim kucama u baroknom stilu. Dosta detalja svjedoci o tome da se Kotor nalazio na podrucju Rimske imperije : rimski brojevi, figure lavova, zmajeva i zmija. Medju spomenicima arhitekture u Kotoru mozemo izdvojiti najznacajnije: Knezevske palate iz XVIII vijeka, crkva Sv. Marije iz XII vijeka, Napoleonovo pozoriste iz XIX vijeka i Bogorodicinu crkvu iz XV vijeka.